Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska to raczej styl życia – odżywiania się, niż sposób na szybkie schudnięcie. Oczywiście schudnąć na niej można dosyć łatwo i to 3- 5 kilogramów w ciągu miesiąca, czyli tyle,  ile zalecają przy odchudzaniu lekarze, by było to bezpieczne dla zdrowia.

Głównym założeniem tej diety jest ograniczenie jedzenia mięsa i tłuszczów. Zastąpić je należy tłuszczami pochodzenia roślinnego, owocami i warzywami, a także produktami z pełnego przemiału zbóż. Nazwa tej diety pochodzi oczywiście od krajów basenu Morza Śródziemnego, w których ludzie w ten sposób odżywiają się od lat.

Zaletą diety śródziemnomorskiej jest to, że mimo iż spożywa się bardzo dużo węglowodanów, to sposób, w jaki przygotowywane są dania powoduje, że nie są wysokokaloryczne. Więc jeśli stosuje się tę dietę, by schudnąć, to należy ograniczyć się do spożywania 1200 kalorii.

Dieta śródziemnomorska

Dietę tę powinny stosować przede wszystkim osoby:

  • z kłopotami z nadciśnieniem,
  • z wysokim poziomem złego cholesterolu.

Duża ilość warzyw i owoców oraz zastąpienie czerwonego mięsa rybami i drobiem, do tego grillowanymi lub tylko gotowanymi, a także picie czerwonego wina będzie miało dobry wpływ na zdrowie. Do tego posiłki są łatwostrawne i nawet po większym obiedzie człowiek nie czuje się ociężały i ma więcej energii, której organizm nie musi przeznaczać na trawienie tradycyjnych polskich dań. Warzywa i produkty z ciemnej mąki zawierają dużo błonnika, który jest niezbędny w prawidłowym procesie trawienia. Błonnik sprawia, że częściej się wypróżniamy, organizm przez to jest lepiej oczyszczony, co ma także wpływ na nasz wygląd i samopoczucie.

Oprócz tego, co zjada się, będąc na diecie, ważny jest też odpoczynek, głównie po obiedzie, który jest najbardziej sytym posiłkiem w ciągu dnia. Liczy się też zażywanie jak najwięcej ruchu na świeżym powietrzu i jedzenie posiłków o stałej porze, najlepiej żeby było ich pięć w ciągu dnia. Oto kilka przykładowych posiłków diety śródziemnomorskiej:

  1. Śniadanie: dwie kromki ciemnego chleba posmarowanego niewielką ilością margaryny, najlepiej taką z kwasami tłuszczowymi Omega 3 i 6 do tego kilka plastrów chudej, drobiowej wędliny i np. pomidor. Inne śniadanie to ciemne pieczywo i chudy twaróg ze szczypiorem i jogurtem naturalnym.
  2. II śniadanie: to serek homogenizowany lub inny produkt mleczny i jakiś owoc lub kanapka z pastą z makreli.
  3. Obiad: zupa gotowana na samych warzywach i pieczony pstrąg z sałatką z sałaty lodowej z niewielką ilością śmietany. Inny pomysł na obiad to grillowana pierś kurczaka, pół woreczka kaszy gryczanej i mizeria, oczywiście z chudą śmietaną lub jogurtem naturalnym.
  4. Podwieczorek: ten posiłek powinien się głównie składać z jakiegoś owocu lub szklanki soku owocowego lub warzywnego.
  5. Kolacja: może to być sałatka grecka lub wielowarzywna oczywiście z niewielką ilością majonezu, można zjeść dwie parówki drobiowe z ciemnym pieczywem lub sałatkę z tuńczyka lub z innej ryby.

One Response to “Dieta śródziemnomorska”

Zostaw komentarz